THE CURVED WALL HOUSE


Location: Springfield, Missouri (USA)
Scale: 17.5 acres
Client: David McQueary
Design Team: Hufft Projects + 40NORTH
Construction Cost: Confidential
Scope: Full Design Services

The Curved Wall House is a high end residential project in Springfield, Missouri (USA). The project began as a collaboration and overall design direction from Matthew Hufft of Hufft Projects as the architect of the residence, and has expanded to the master plan for a 17 acre compound in Springfield.

This modern residence is set within a restored tall grass prairie of Eastern Gama Grass and Big Bluestem Grass, species that are native to Central Missouri. Also included in the project is a soccer half-pitch, sculptural mounding, walnut grove, and garden shed clad in native white oak. Also on the property is a 3 ton sculpture clad in 10 gauge steel plate, acting as a frame or “aperture” for the residence for arrival guests and the residents. The sculpture was designed by 40NORTH and Hufft Projects.

40NORTH was involved in the overall master planning of the project as well as detailed design in specific areas adjacent to the residence, including the swimming pool, fire pit, and the Japanese-inspired zen garden. The project was completed and handed over to the client in the Summer of 2009. The house was in Architectural Record’s “Houses Issue” as one of the top 10 residences in the US for 2011.

Springfield, Missouri (USA)

Copyright © 2014 40NORTH